O mnie, o książkach, filmach, wystawach, kolażach i dress-party z poczuciem humoru, niekiedy sarkastycznie a nawet złośliwie.

przepisy kulinarne

piątek, 13 lipca 2018

W tytule są mufinki i sok z buraków - wiem, połączenie od czapy :). Ale przecież nie ma przymusu picia tego soku przegryzając mufinkami. Można spożywać osobno.

A teraz przepisy:

SOK z buraków:

składniki:

- buraki, ilość zależy od wielkości naczynia

- sól, liście laurowe, ziele angielskie, czosnek, chrzan

Do słoja lub garnka ceramicznego wkładamy pokrojone w plastry buraki oraz obrany czosnek, chrzan, ziele angielskie. Zalewamy przegotowaną wodą, osoloną  - 1 łyżka stołowa na 1 litr wody. Ja dodałam trochę soku z kiszonych ogórków.

Po kilku dniach (5-6) można pić sok, jeśli dla kogoś jest zbyt intensywny można go rozcieńczyć wodą przegotowaną.

MUFINKI - na 12 sztuk 

Składniki przygotować w 2 osobnych pojemnikach (osobno mokre i suche).

PIERWSZY: 1 szklanka mleka, pół szklanki oleju, 2 jajka - wymieszać

DRUGI: 250 g mąki, niepełna szklanka cukru, 1 cukier wanilinowy, 1 łyżeczka proszku do pieczenia - wymieszać.

Połączyć obie zawartości i wymieszać. Można dodać bakalie: rodzynki, skórkę pomarańczową, płatki migdałowe.

Można też podzielić masę i do jednej dodać kakao i zrobić osobno waniliowe i osobno czekoladowe lub dwukolorowe, najpierw do połowy foremki wlewamy jedną masę, a potem drugą.

Wlewać do foremek powoli, najlepiej do papierowych włożonych do mufinkowej formy. Można też do metalowych  lub silikonowych pojedynczych.

Piec 20 minut w 200 stopniach, dobrze jest sprawdzić patyczkiem czy są upieczone.


 

Polałam je gorzką czekoladą wymieszaną z odrobiną imbiru i posypałam cukrem. Płatki są z różyczki jaką dostałam od M.M. - pierwowzoru policjantki Kasi w moich opowiadaniach.

sobota, 14 kwietnia 2018



ŁAZANKI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI

SKŁADNIKI:

- kapusta pekińska, włoska lub zwykła  - poszatkować

można użyć kiszonej kapusty

- pieczarki i trochę suszonych grzybów

- makaron łazanki czyli kwadraciki

- przyprawy - sól, pieprz ziołowy

- olej rzepakowy

WYKONANIE:

Poszatkowaną surową kapustę z pokrojonymi grzybami dusimy z przyprawami oraz olejem i wodą - dodać ich tyle, aby się nie przypaliło, należy całość mieszać co jakiś czas.

Dość długo to trwa - zależy od kapusty, pekińska i włoska są delikatniejsze.

Ugotować makaron, połączyć razem i spróbować, aby ew. dodać jeszcze przypraw.

Oczywiście można dodać mięso, boczek lub kiełbasę.

DESER

SKŁADNIKI:

- sezam łuskany

- rodzynki moczone w lekkim alkoholu (dla dzieci bez niego)

- płatki migdałowe

- daktyle i figi pokrojone

- skórka pomarańczowa kandyzowana

- miód

- olej

- suche wafle okrągłe lub kwadratowe

Ewentualnie czekolada, kakao.

Proporcje w.w. według uznania.

WYKONANIE:

Sezam rozdrabniamy blenderem (ale mogą być też cale ziarna), dodajemy bakalie, miód, olej – dokładnie mieszamy, można też zmiksować.

Rozkładamy równomiernie masę na waflu i przykrywamy drugim. Obciążamy (ale nie za bardzo, aby masa nie wylała się poza wafel) deską kuchenną lub książką odpowiedniego rozmiaru na 2 godziny.

Kroimy na kawałki, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na kilka godzin ale można jeść od razu.

Można polać wafle czekoladą lub dodać kakao do masy.

piątek, 22 grudnia 2017

Obrazek dla ducha a poniżej coś dla brzucha:

deser makowy spierniczony:

SKŁADNIKI:

- mak mielony 1 opakowanie

- miód

- bakalie (rodzynki, płatki migdałowe, daktyle, figi, morele, orzechy włoskie)

- mleko, pół lub 3/4 szklanki

- kawałki suchego piernika lub pierniczków

WYKONANIE:

Do garnka wsypać mak i wlać mleko, zagotować, aby mak napęczniał. Mieszać ciągle.

Pokroić bakalie i pierniczki. Ostudzić masę. Dodać miód, tyle, aby masa była słodka. Potem bakalie. 

Dokładnie wymieszać. Podawać można z konfiturą, bitą śmietaną lub/i z kawałkami owoców.

Smacznego!


 


sobota, 09 grudnia 2017

tak wyglądają po upieczeniu i oddzieleniu 

 

PIERNICZKI „BRUKOWCE” - przepis wypróbowany

 SKŁADNIKI:

 - 500 g mąki

- 1/2 szklanki miodu

- 1/2 szklanki cukru

-  cukier waniliowy

- 100 g masła (pół kostki)

- 2 jajka

- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

- 3 łyżeczki przyprawy do piernika gotowej lub domowej

(skład:  mielony imbir, mielony cynamon – najwięcej,  świeżo starta gałka muszkatołowa ,  

mielone ziele angielskie, mielony kminek)

- łyżka kakao

- czekolada

- marmolada lub powidła

- blaszka o wym. 35×40 cm

 LUKIER:

- 1 szklanka cukru pudru

- 1-2 łyżki gorącej wody

- 1 łyżeczka soku z cytryny

WYKONANIE:

2 łyżki cukru skarmelizować (rozpuścić, nie mieszając) w małym garnku, najlepiej z grubym dnem.

Dodać 1/3 szklanki wody. Uwaga pryska!

Dodać miód, pozostały cukier, cukier waniliowy, przyprawę do piernika oraz masło. Podgrzewamy do momentu rozpuszczenia wszystkiego. Odstawić do wystudzenia. Ja wstawiam garnek do zimnej wody – w wannie lub misce.

Mąkę przesiewamy razem z sodą oczyszczoną, kakao,  dodajemy jajka i przez chwilę mieszamy. Następnie dodajemy lekko ciepłą powyższą mieszankę miodu i cukru, wyrabiamy ciasto. Odstawiamy je na pół godziny.

Odrywamy kawałki ciasta wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczamy wkładamy odrobinę marmolady, dokładnie zlepiamy i formujemy kuleczki.

 Foremkę o wym. 35×40 cm posypujemy mąką lub wykładamy papierem do pieczenia.. Układamy pierniczki  jeden przy drugim. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 15-20 min. Powinny być lekko zarumienione.

 Ostudzone pierniczki smarujemy lukrem (wszystkie składniki na lukier mieszamy, aż powstanie gęsta, ale płynna konsystencja).  Ale można je polać rozpuszczoną czekoladą.

Smacznego!

sobota, 04 listopada 2017

przepis znalazłam w darmowym piśmie pewnego sklepu i wypróbowałam :)

SKŁADNIKI:

- 400 g dyni (najlepiej odmianę muscat) - wzięłam to co było w sklepie

- 250 g mąki pszennej, najlepiej tortowej (użyłam "babuni")

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- pół łyżeczki sody

- pół łyżeczki imbiru w proszku

- 1 łyżeczka cynamonu

- 170 g cukru

- 180 g miodu

- 3 jajka

- 150 g oleju roślinnego lub stopionego masła

sądzę, że można dodać gotową przyprawę do pierników zamiast cynamon+imbir

a także bakalie takie jak do piernika (orzechy włoskie, płatki migdałowe, skórka pomarańczowa), 

PRZYGOTOWANIE;

* Piekarnik nagrzać do 180 stopni C

* Dynię umieścić na blasze i piec około godziny

ja obrałam ze skóry, pokroiłam i udusiłam z wodą na bardzo miękko, potem podusiłam widelcem na miazgę

* Miąższ upieczonej dyni oddzielić od skory i zmiksować. Dodać olej, jajka, mód i cukier - zmiksować

* W drugiej misce połączyć mąkę, sodę, proszek, imbir i cynamon

Powoli, cały czas miksując, wmieszać suche składniki do masy dyniowej.

Przelać masę do długiej (28 cm) keksówki wyłożonej papierem do pieczenia

PIECZENIE:

Zmniejszyć temperaturę do 160 st C.

Wsunąć foremkę z ciastem i piec przez półtorej godziny.

Zostawić piernik w foremce aż wystygnie.

sobota, 20 grudnia 2014

 Poproszono mnie o przepis na ten piernik (tradycyjny w mojej rodzinie), więc go tu umieszczam, zresztą dawno nie dawałam żadnego przepisu:

SKŁADNIKI:

pół kg mąki, pół kostki masła, 5 jajek, pół szklanki cukru, pół szklanki wody, ćwierć kilo miodu, 2 łyzki kakao, cukier wanilinowy, 1 paczka przyprawy do pierników (lub zmielone: cynamon - 2-3 łyżeczki, 1 łyżeczka: pieprzu czarnego, gałki muszkatołowej, imbiru, kminku, goździków), 2-3 łyżeczki sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia, garść różnych bakalii pokrojonych, mała filiżanka czarnej kawy, ew. czekolada do posmarowania ciasta

WYKONANIE:

Cukier, woda, miód, kawa - wkładamy do garnka i na zapalony palnik stawiamy mieszając do rozpuszczenia, potem dodać masło, mieszać aż się rozpuści, zdjąć z ognia, odstawić do wystygnięcia - można wstawić garnek do zimnej wody,

Mąkę, kakao, przyprawy, proszek do pieczenia - wymieszać. Do tego dodać masę wystudzoną. Mieszać dodając po jednym żółtku. Dodać bakalie - wymieszać.

Rozbić jajka. Z białek ubić sztywną pianę. Dodawać ją po jednej dużej łyżce powoli mieszając. Ma wyjść luźne ciasto, które lejemy do foremki. 

Foremkę 30-centymetrowej dlugości lub dwie małe (może też być tortownica) dokładnie smarujemy tłuszczem i obficie obsypujemy bułką tartą lub mąką, szczególnie dużo dając jej w załamaniach foremki, aby można było potem łatwo wyjąć upieczone ciasto.

Pieczemy co najmniej godzinę w 200 stopniach. Potem sprawdzamy patyczkiem do szaszłyków czy jest już upieczone. Jeśli nie można zwiększyć temperaturę.

Piernik często pęka na górze - tak ma i nie należy się nim przejmować.

Po wystudzeniu ciasta można je posmarować rozpuszczoną czekoladą i posypać orzechami, wiórkami kokosowymi lub orzechami włoskimi albo wszystkim naraz.

Smacznego!

 

niedziela, 23 marca 2014

 

Dawno nie było tu przepisu kulinarnego obiadowego, nawet upominano się o takowy.  Wymodziłam więc dzisiaj sobie takie danie:

SKŁADNIKI:

mięso jakie chcecie na kotlety, warzywa jakie chcecie, jabłko, surowy imbir, mandarynka

WYKONANIE:

Warzywa pokroić w plasterki, na głębokiej patelni rozgrzać olej, dusić na nim po kolei jarzyny i jabłko od najtwardszych do najszybciej stających się miękkie (np. brokuły), dodając kilka plasterków świeżego imbiru, posolić, popieprzyć.

Mięso na kotlety przygotować tak jak zwykle, posmarować wierzch utartym świeżym imbirem. Wyjąć uduszone warzywa  i na pozostałym tłuszczu usmażyć kotlety.

Podawać warzywa z kotletami, udekorować mandarynkami jak na zdjęciu.

 

 

niedziela, 24 marca 2013

 Przepis to prosty a bardzo smaczny.

SKŁADNIKI:

- 4 udka kurczakowe (lub inne mięso np. gulaszowe)

- pół kilo małych pieczarek borowikowych (mają ciemne główki)

- 2-3 jabłka

- cebula (ja używam prażonej gotowej), sól, pieprz czarny lub ziołowy

WYKONANIE:

Pieczarki dokładnie myjemy, odcinamy ciemne miejsca na nóżce, osuszamy ręcznikiem papierowym, udka myjemy i osuszamy, jabłka myjemy, kroimy na ćwiartki, wycinamy gniazda nasienne, przy okazji trzecie jabłko możemy zjeść. W garnku lub na głębokiej patelni rozgrzewamy olej, wkładamy udka, pieczarki, jabłka, cebulę. Mieszamy aż się podsmażą, zmniejszamy ogień, jeśli nie ma sosu dolewamy wody. Mieszamy od czasu do czasu, dusimy do miękkości mięsa. Podajemy z ziemniakam lub makaronem oraz surowką ulubioną.

Smacznego. Idę coś zjeść, bo zgłodniałam jak to pisałam :)

 

wtorek, 18 grudnia 2012

 

SKŁADNIKI:

ciasto

10 dag świeżych drożdży

1 szklanka cukru, 2 cukry wanilinowe

3/4 szklanki oleju

4 jajka całe

3/4 szklanki mleka

4 szklanki mąki

kruszonka

pół margaryny, pół szklanki cukru, 1 cukier wanilinowy, półtorej szklanki mąki

WYKONANIE:

na dół miski (dość dużej np. średnica 20 cm, wys. 8 cm) rozkruszamy drożdże, posypujemy równomiernie cukrem, aby je przykrył, wlewamy olej, wbijamy całe jajka obok siebie, wlewamy mleko i przez sitko przesiewamy, rownomiernie na całą powierzchnię, 2 szklanki mąki. Przykrywamy ściereczką i wstawiamy do lodówki (sądzę, że balkon o podobnej temperaturze też może być). Na drugi dzień ostrożnie (bo drożdże z cukrem popracowały) wyjmujemy miskę z lodówki, mieszamy dokładnie wszystko. Dodajemy szczyptę soli i 2 szklanki maki (przesianej), ponownie mieszamy. Blachę (ja piekłam w tortownicy - patrz zdjęcie - ale można w płaskiej) dokladnie smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką (NIE kupujemy gotowej, ścieramy na tarce suchy chleb lub bułki). Robimy kruszonkę: mieszamy skladniki i grudki rownomiernie rozkładamy na cieście). Wlewamy ciasto i wstawiamy do zimnego (ale włączonego) piekarnika i pieczemy przez 50 minut w temperaturze 150 st.C. Moje piekło się dłużej, lubię bardzo wypieczone. Na początek można zrobić ciasto z połowy składników. Smacznego!

 

 

 

 

 

 

 

wtorek, 04 grudnia 2012

 SKŁADNIKI:

wersja łatwa

puszka maku mielonego z bakaliami,

bakalie,

bita śmietana

WYKONANIE:

do maku dodać jeszcze bakalie inne, porcje do miseczek/kompotierek, na wierzch bita śmietana, a na to owoc z konfitury - np. wiśnia, truskawka 

do makowca lub seromaka

do maku dajemy inne bakalie i stosujemy jako wsad do ciasta

wersja trudniejsza ale wg mnie lepsza

SKŁADNIKI:

suchy mak, miód, bakalie (daktyle, figi, rodzynki, skórka pomarańczowa, płatki migdałowe, suszone morele)

WYKONANIE:

kupujemy suchy mak, wsypujemy do garnka, zalewamy wrzątkiem, tak aby woda przykryła wszystko, ma napęcznieć, sądzę, że co najmiej 3 godziny, ja zostawiam na noc pod przykrywką, odcedzamy, przekręcamy 3 razy w maszynce do mięsa, dodajemy miód i pokrojone bakalie, dokładnie mieszamy, wykorzystujemy do makowca lub jako deser, mozna też do kutii. Smacznego!

 
1 , 2
O autorze
Tagi
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Dodatki na bloga
”znaczek