O mnie, o książkach, filmach, wystawach, kolażach i dress-party z poczuciem humoru, niekiedy sarkastycznie a nawet złośliwie.

przepisy kulinarne

sobota, 20 grudnia 2014

 Poproszono mnie o przepis na ten piernik (tradycyjny w mojej rodzinie), więc go tu umieszczam, zresztą dawno nie dawałam żadnego przepisu:

SKŁADNIKI:

pół kg mąki, pół kostki masła, 5 jajek, pół szklanki cukru, pół szklanki wody, ćwierć kilo miodu, 2 łyzki kakao, cukier wanilinowy, 1 paczka przyprawy do pierników (lub zmielone: cynamon - 2-3 łyżeczki, 1 łyżeczka: pieprzu czarnego, gałki muszkatołowej, imbiru, kminku, goździków), 2-3 łyżeczki sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia, garść różnych bakalii pokrojonych, mała filiżanka czarnej kawy, ew. czekolada do posmarowania ciasta

WYKONANIE:

Cukier, woda, miód, kawa - wkładamy do garnka i na zapalony palnik stawiamy mieszając do rozpuszczenia, potem dodać masło, mieszać aż się rozpuści, zdjąć z ognia, odstawić do wystygnięcia - można wstawić garnek do zimnej wody,

Mąkę, kakao, przyprawy, proszek do pieczenia - wymieszać. Do tego dodać masę wystudzoną. Mieszać dodając po jednym żółtku. Dodać bakalie - wymieszać.

Rozbić jajka. Z białek ubić sztywną pianę. Dodawać ją po jednej dużej łyżce powoli mieszając. Ma wyjść luźne ciasto, które lejemy do foremki. 

Foremkę 30-centymetrowej dlugości lub dwie małe (może też być tortownica) dokładnie smarujemy tłuszczem i obficie obsypujemy bułką tartą lub mąką, szczególnie dużo dając jej w załamaniach foremki, aby można było potem łatwo wyjąć upieczone ciasto.

Pieczemy co najmniej godzinę w 200 stopniach. Potem sprawdzamy patyczkiem do szaszłyków czy jest już upieczone. Jeśli nie można zwiększyć temperaturę.

Piernik często pęka na górze - tak ma i nie należy się nim przejmować.

Po wystudzeniu ciasta można je posmarować rozpuszczoną czekoladą i posypać orzechami, wiórkami kokosowymi lub orzechami włoskimi albo wszystkim naraz.

Smacznego!

 

niedziela, 23 marca 2014

 

Dawno nie było tu przepisu kulinarnego obiadowego, nawet upominano się o takowy.  Wymodziłam więc dzisiaj sobie takie danie:

SKŁADNIKI:

mięso jakie chcecie na kotlety, warzywa jakie chcecie, jabłko, surowy imbir, mandarynka

WYKONANIE:

Warzywa pokroić w plasterki, na głębokiej patelni rozgrzać olej, dusić na nim po kolei jarzyny i jabłko od najtwardszych do najszybciej stających się miękkie (np. brokuły), dodając kilka plasterków świeżego imbiru, posolić, popieprzyć.

Mięso na kotlety przygotować tak jak zwykle, posmarować wierzch utartym świeżym imbirem. Wyjąć uduszone warzywa  i na pozostałym tłuszczu usmażyć kotlety.

Podawać warzywa z kotletami, udekorować mandarynkami jak na zdjęciu.

 

 

niedziela, 24 marca 2013

 Przepis to prosty a bardzo smaczny.

SKŁADNIKI:

- 4 udka kurczakowe (lub inne mięso np. gulaszowe)

- pół kilo małych pieczarek borowikowych (mają ciemne główki)

- 2-3 jabłka

- cebula (ja używam prażonej gotowej), sól, pieprz czarny lub ziołowy

WYKONANIE:

Pieczarki dokładnie myjemy, odcinamy ciemne miejsca na nóżce, osuszamy ręcznikiem papierowym, udka myjemy i osuszamy, jabłka myjemy, kroimy na ćwiartki, wycinamy gniazda nasienne, przy okazji trzecie jabłko możemy zjeść. W garnku lub na głębokiej patelni rozgrzewamy olej, wkładamy udka, pieczarki, jabłka, cebulę. Mieszamy aż się podsmażą, zmniejszamy ogień, jeśli nie ma sosu dolewamy wody. Mieszamy od czasu do czasu, dusimy do miękkości mięsa. Podajemy z ziemniakam lub makaronem oraz surowką ulubioną.

Smacznego. Idę coś zjeść, bo zgłodniałam jak to pisałam :)

 

wtorek, 18 grudnia 2012

 

SKŁADNIKI:

ciasto

10 dag świeżych drożdży

1 szklanka cukru, 2 cukry wanilinowe

3/4 szklanki oleju

4 jajka całe

3/4 szklanki mleka

4 szklanki mąki

kruszonka

pół margaryny, pół szklanki cukru, 1 cukier wanilinowy, półtorej szklanki mąki

WYKONANIE:

na dół miski (dość dużej np. średnica 20 cm, wys. 8 cm) rozkruszamy drożdże, posypujemy równomiernie cukrem, aby je przykrył, wlewamy olej, wbijamy całe jajka obok siebie, wlewamy mleko i przez sitko przesiewamy, rownomiernie na całą powierzchnię, 2 szklanki mąki. Przykrywamy ściereczką i wstawiamy do lodówki (sądzę, że balkon o podobnej temperaturze też może być). Na drugi dzień ostrożnie (bo drożdże z cukrem popracowały) wyjmujemy miskę z lodówki, mieszamy dokładnie wszystko. Dodajemy szczyptę soli i 2 szklanki maki (przesianej), ponownie mieszamy. Blachę (ja piekłam w tortownicy - patrz zdjęcie - ale można w płaskiej) dokladnie smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką (NIE kupujemy gotowej, ścieramy na tarce suchy chleb lub bułki). Robimy kruszonkę: mieszamy skladniki i grudki rownomiernie rozkładamy na cieście). Wlewamy ciasto i wstawiamy do zimnego (ale włączonego) piekarnika i pieczemy przez 50 minut w temperaturze 150 st.C. Moje piekło się dłużej, lubię bardzo wypieczone. Na początek można zrobić ciasto z połowy składników. Smacznego!

 

 

 

 

 

 

 

wtorek, 04 grudnia 2012

 SKŁADNIKI:

wersja łatwa

puszka maku mielonego z bakaliami,

bakalie,

bita śmietana

WYKONANIE:

do maku dodać jeszcze bakalie inne, porcje do miseczek/kompotierek, na wierzch bita śmietana, a na to owoc z konfitury - np. wiśnia, truskawka 

do makowca lub seromaka

do maku dajemy inne bakalie i stosujemy jako wsad do ciasta

wersja trudniejsza ale wg mnie lepsza

SKŁADNIKI:

suchy mak, miód, bakalie (daktyle, figi, rodzynki, skórka pomarańczowa, płatki migdałowe, suszone morele)

WYKONANIE:

kupujemy suchy mak, wsypujemy do garnka, zalewamy wrzątkiem, tak aby woda przykryła wszystko, ma napęcznieć, sądzę, że co najmiej 3 godziny, ja zostawiam na noc pod przykrywką, odcedzamy, przekręcamy 3 razy w maszynce do mięsa, dodajemy miód i pokrojone bakalie, dokładnie mieszamy, wykorzystujemy do makowca lub jako deser, mozna też do kutii. Smacznego!

poniedziałek, 19 listopada 2012

 SKŁADNIKI:

- 1 opakowanie (450 g) mięsa mielonego indyczego

- sucha bułka mała bardzo

- pieprz ziołowy lub czarny, sól

- 2 jajka

- mąka kukurydzina, olej, 2 łyżki masła

- cebula prażona lub usmażona, ile kto lubi

WYKONANIE:

Bułkę moczymy w wodzie lub mleku aż dokladnie zmięknie, Odciskamy ją mocno. Mięso, jajka (bez skorupek), przyprawy, bułkę razem dokładnie mieszamy. Ręcznie formujemy kotlety i panierujemy w mące kukurydzianej (nie pali się tak jak bułka tarta).

Na patelni rozgrzewamy olej i ostrożnie wkładamy kotlety. Smażymy na średnio dużym ogniu. W osobnym płaskim garnku rozpuszczamy powoli masło (najlepiej klarowane) i wkładamy tam podsmażone kotlety. Przykrywamy i doduszamy, przewracając tak, aby każdy dusił się w maśle - będzie smaczniejszy. Na ciepło z surówką, na zimno z chlebem podawać. Z tej porcji wychodzi 19 małych kotletów, a połowa dużych. Smacznego.

 

 

niedziela, 28 października 2012

 

 dzięki koleżance internetowej naumiałam się robić takie napisy, dziękuję Ci Halinko,

dzisiaj jest niedziela a więc czas na ciasto

SKŁADNIKI:

30 dag mąki, najlepiej krupczatki

20 dag masła prosto z lodówki (zimne, twarde)

10 dag cukru pudru

2 jajka, cukier wanilinowy, duży nóż, plaska blaszka

Mąkę proszę przesiać, usypać kopczyk, w środek dać 2 żółtka, masło i cukier. Dużym nożem (nie musi być ostry) szybko siekamy i mieszamy to wszystko, nie dotykając rękoma, aż wszystko się wymiesza. Potem szybko zagniatamy ciasto dłońmi nie przejmując się, że na początku nic się nie klei i rozsypuje. Tak ma być. Kulkę ciasta owinąć w folię spożywczą lub papier śniadaniowy czy pergamin i włożyć do lodówki na co najmniej godzinę.

Potem wyjmujemy je  i wykładamy płaską blaszkę, może być tortownica. Jesli ciasto jest bardzo twarde kroimy je w plastry, układamy ciasno obok siebie na blaszce i ugniatamy tak, aby nie było wolnego miejsca. Wokół brzegów układamy wałek ciasta, dociskamy, aby zlepił się z podłożem. Wkładamy blaszkę do piekarnika o temperaturze 200 st. C i pieczemy 20 minut. Wyjmujemy i studzimy.

RÓŻNE MASY NA CIASTO:

- jabłeczna - dżem (gęsty) jabłkowy mieszamy z jednym rozbitym białkiem z jajka, rodzynkami, cynamonem i skórką pomarańczową kandyzowaną, wykładamy na ciasto i zapiekamy w temp. 160 st.C przez 20-30 minut. Można wcześniej zostawić trochę ciasta i na masę (przed pieczeniem) ułożyć z wałeczków kratkę - taka szarlotka za kratkami to będzie :)

- czekoladowa - rozpuszczamy czekoladę gorzką i mleczną razem, dodajemy rodzynki, skórkę pomarańczową kandyzowaną, płatki migdałowe, orzechy włoskie pokrojone, mieszamy i wykładamy na podpieczone ciasto. Wkładamy do piekarnika i jak wyżej. Po wyjęciu można ozdobić połówkami migdałów np. układając z nich kwiatki, taka prosta wersja mazurka to jest

- owocowa - gęsty dżem albo marmoladę wymieszać z bakaliami i jednym białkiem roztrzepanym, ułożyć na cieście, można nakryć kratką z ciasta i zapiec w piekarniku jak wyżej. Smacznego!

poniedziałek, 22 października 2012

 przygotowując potrawę można się wspomagać trunkiem, część wlewając do garnka :)

SKŁADNIKI:

- 25 dag kapusty kiszonej,

- 25 dag kapusty pekińskiej poszatkowanej surowej, umytej

- garść suszonych grzybów (raczej jadalnych), umytych

- garść suszonych śliwek, j.w.

- kiełbasa polska, surowa wędzona - ile chcecie np. 2-3 cząstki

- boczek średnio tłusty, np. 25 dag

- kawałki mięs wszelakich (nieobowiązkowo)

- przyprawy: kilka ziarnek ziela angielskiego, pieprzu czarnego, kilka listków laurowych, łyżeczka kminku mielonego lub nie (ale będą trzeszczeć w zębach), soli ile lubicie, ew. jałowiec, cebula podsmażona

Wszystko wkładamy do garnka, podlewamy wodą i dusimy do miękkości. Nadmiar można zapakować do woreczka foliowego lub pojemniczka i zamrozić na zapas. Smacznego!

środa, 17 października 2012

 nie odmówiłabym takiego prezentu choć wolałabym czajnik o sylwetce kota

SKŁADNIKI:

- tusza kaczki (tzn. bez piór, dzioba, łap, wnętrzności) ja kupuję w "Biedronce"

- 2-3 jabłka, ewentualnie garść żurawin i 2. łyżeczki miodu

- majeranek, sól

- garnek owalny lub blaszka do pieczenia ciasta

WYKONANIE:

kaczkę i jabłka myjemy, jabłka obieramy (lub nie), wycinamy gniazda nasienne,  kroimy w ósemki, mieszamy z żurawiną i miodem.

W kaczkę obficie i dokładnie oraz wszędzie wcieramy majeranek i sól, do środka wkładamy mieszankę jablek z żurawiną, zaszywamy otwór kaczki (można spiąć wykałaczkami ale lepiej zszyć, raczej białą nitką, pamiętacie co się przytrafiło Bridget Jones?).

Układamy w garnku z pokrywką i przykrywamy lub na blaszce i szczelnie przykrywamy folią aluminiową. Wstawiamy do piekarnika na 200 st. C, po 20-30 minutach sprawdzamy co się dzieje z ptakiem, ewentualnie podlewamy wodą, pół do 1. szklanka.

Pieczemy 1,5 do 2. godzin, zależnie od wielkości drobiu. Jeśli jest miejsce na blaszce/w garnku można obok położyć różne warzywa, kaczka jest tłusta więc nasiąkną i będa pyszne.

sobota, 06 października 2012

 spokojnie, ten przeps nie zawiera alkoholu :)

Składniki:

- mięso kurczaka lub indyka bez kości (w Lidlu widziałam gotowe pokrojone piersi kuraczka na tacce)

- mrożonka wielowarzywna

- olej, sól, pieprz, ew. podsmażona cebula

- garnek lub głęboka patelnia, pokrywka, łyżka drewniana lub plastkowa do mieszania

Wykonanie:

na rozgrzany (ale nie dymiący) olej wrzucamy kawałki mięsa, mieszamy i dusimy ze 2 minuty, wrzucamy mrożone warzywa, mieszamy dokładnie, dodajemy przyprawy, mieszamy, zmniejszamy gaz, przykrywamy garnek/patelnię, dusimy do miękkości, mieszając i sprawdzając czy nie trzeba dolać wody. Smacznego!

 

 
1 , 2
O autorze
Tagi
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Dodatki na bloga
”znaczek